Американска фирма е предоставила научни подробности за процеса на „компостиране на хора“ за екологични погребения, съобщи Би Би Си, цитирани от Дарик. Пилотно проучване на починали показа, че меките тъкани се разпадат безопасно и напълно в рамките на 30 дни.

От фирмата Recpose твърдят, че нейният процес спестява повече от тон въглерод, в сравнение с кремацията или традиционното погребение. От Recpose смятат следващия февруари да предложат първата в света услуга за компостиране на хора в щата Вашингтон.

Говорейки пред Би Би Си, главният изпълнителен директор и основател на Recpose Катрина Спайд заяви, че опасенията относно изменението на климата са били голям фактор за толкова много хора, които проявяват интерес към услугата.

"Досега 15 000 души са се регистрирали в нашия бюлетин. И законодателният акт за разрешаване това да се прави в щата, получи двупартийна подкрепа, която му позволява да мине щом бъде внесен“, каза тя.

„Проектът се движи толкова бързо поради изменението на климата и осъзнаването“ на проблема, допълва тя. Резултатите от научното проучване на процеса на компостиране, който Recompose нарича естествено органично обработване, бяха представени на Американската асоциация за напредък на науката в Сиатъл.

"В това има любяща практичност", каза тя в едно от малкото интервюта, които тя даде след като обяви подробности за проекта преди година.

Идеята се появила преди 13 години, когато Спайд започнала да размишлява над собствената си смъртност – когато била само на 30 години! „Когато умра, не трябва ли на тази планета, която ме защитаваше и поддържаше през целия си живот, да върна това, което е останало от мен? Това е просто логично и също красиво." Тя твърди, че естественото органично разлагане на тялото предотвратява отделянето на 1,4 тона въглерод в атмосферата в сравнение с кремацията. "За много хора това отговаря на начина, по който се опитват да водят живота си. Те искат да изберат план за грижа за смъртта, който да отговаря на начина, по който живеят." 

Процесът включва полагане на тялото в затворен съд с дървени стърготини, люцерна и слама. Тялото се върти бавно, за да позволи на микробите да го разрушат. След тридесет дни човешките останки са на разположение на роднините, за да бъдат разпръснати по растения или дърво. Въпреки че процесът е лесен, за усъвършенстване на техниката били необходими четири години научни изследвания. Спайд помолила проф. Лин Карпентър Богс да се захване с тази работа. Компостирането на добитък е добре установена практика в щата Вашингтон. Задачата на проф. Карпентър Богс била да го адаптира към човешките останки и да гарантира, че резултатът е безопасен за околната среда.