Две домашни котки в щата Ню Йорк са дали положителни проби за коронавирус, отбелязвайки първите потвърдени случаи на домашни животни в Съединените щати, заявиха в сряда федералните служители.

Счита се, че котките, които са имали леки респираторни заболявания и се очаква да се възстановят, са заразили вируса от хора от техните домакинства или квартали, съобщиха от американското министерство на земеделието и федералните центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Откритието, което идва след случаи на коронавирус при някои тигри и лъвове в зоологическата градина Бронкс, добавя към малък брой потвърдени случаи на вируса при животни по целия свят. Властите на САЩ казват, че макар да изглежда, че някои животни могат да получат вируса от хората, няма индикации, че животните го предават на хора.

„Не искаме хората да изпадат в паника и да се страхуват от домашни любимци, или да бързаме да ги тестваме масово", заяви д-р Кейси Бартън Бехравеш, служител на Центъра за контрол на заразите, който работи по въпросите на здравето на хората и животните. „Няма доказателства, че домашните любимци играят роля за разпространението на тази болест сред хората.“

Все пак от институцията препоръчват хората да не позволяват на домашните си любимци да взаимодействат с хора или животни извън техните домове - като държат котките на закрито и кучетата извън кучешките паркове, например.

Коронавирусните тестове за домашни любимци не се препоръчват, освен ако животно не е изложено на човек със COVID-19 и животното има симптоми на заболяването - и тестовете са изключили по-чести възможни причини, заяви д-р Джейн Рууни. Ветеринарите, които смятат, че тестването е основателно, трябва да се свържат с държавни служители, за да вземат решение.

Превод: Glas.bg