Администрацията на САЩ предупреди, че страната трябва да се готови за ваксиниране против коронавируса от 1 ноември.

В писмо до губернаторите на всички щати - Робърт Редфийлд, директор на Центъра за контрол на заболяванията (CDC), заяви, че "в близко бъдеще" ще получи заявления за разрешителни от McKesson Corp., която е сключила договор за разпространение на ваксини до места, включително държавни и местни здравни отдели и болници.

"CDC изпрати документи за планиране до някои здравни отдели, които включват възможни срокове за това кога ще бъдат налични ваксини. Документите трябва да се използват за разработване на планове за ранна ваксинация, когато доставката може да бъде ограничена, според един от документите, който очертава сценарий, при който ваксината може да бъде налична веднага в края на октомври", казва Редфийлд.

Ограничени дози ваксини срещу COVID-19 може да са налични до началото на ноември и предлагането ще се увеличи значително през 2021 г., допълва той.

Документите насърчават здравните служители сега да определят кои групи да определят приоритетите за ваксина, да определят доставчиците, които ще прилагат ваксината, и да предприемат други стъпки за подготовка.

Редица американски медии вече обвиниха администрацията на Доналд Тръмп, че си прави предизборен PR, като точно два дни преди президентския вот пуска ваксина срещу коронавируса, с която да си спечели още привърженици.