Невероятни ферми на покрива в Ню Йорк превръщат дъждовната вода в зеленчуци, става ясно от видео на Световния икономически форум.

Кадрите показват как на покривите на сгради в мегаполиса се отглежда храна, която задоволява нуждите на част от населението му.
Фермерите събират милиони литри дъждовна вода всяка година. Използват я, за да произвеждат 36 тона продукция. Зеленчуците се отглеждат в почва, която е с дълбочина от едва 25 сантиметра. Фермерите използват за торове компост от битовите отпадъци.

Зелените покриви на Ню Йорк също така намаляват топлината в града. Те освен това намаляват необходимата енергия за охлаждане на сградите. Зелените покриви са дом и на 40 кошери.

Половината от фермерската продукция се продава на ресторанти. Другата част – на членовете на програма за подпомагане на местната общност. Увеличаването на човешката популация означава, че ние трябва да намерим нови начини за производство на храна. Все повече хора живеят в градовете. Фермите на покривите са един начин да се използва пространството добре. Освен това се намалява необходимостта от транспортирането на храна на далечни разстояния. Намаляват се въглеродните емисии, посочват авторите на клипа.