Американската баскетболна легенда Коби Брайънт и 13-годишната му дъщеря Джана са сред деветте души, загинали при катастрофа с хеликоптер край град Калабасас, предградие на Лос Анджелис късно вчера.

"Мамба" е пътувал с частния си хеликоптер, когато машината се е разбила заради лоша видимост в района и е избухнала в пламъци.

Шерифът на окръг Лос Анджелис заяви, че няма оцелели.

41-годишният Брайънт е петкратен шампион в НБА, играл за „Лос Анджелис Лейкърс” през цялата си 20-годишна кариера и се счита за един от най-великите играчи в историята на баскетбола. Той е двукратен олимпийски шампион с отбора на САЩ. Сред постиженията му е и титлата „най-ценен играч в НБА”, с която е удостоен през 2008 г. Той се оттегли от активна спортна дейност през април 2016 г. Брайънт печели награда „Оскар“ за най-добър късометражен анимационен филм през 2018 г. за „Скъпи баскетбол” - петминутен филм, базиран на писмо до любимия му спорт, написано през 2015 г.

Минути след новината за смъртта му, знаменитости от различни сфери и точки на планетата заляха социалните мрежи със съболезнователни послания.