17 минути преди планираното за 16:33 ч. (23:33 часа българско време) изстрелване на ракетата Falcon 9 на Space X, полетът до Международната космическа станция беше отложен. Заради изключително лошо време в района на космодрума Кейп Канавръл изстрелването е препланирано за събота в 15:22 ч.

В момента се източва горивото на ракетата, за да слязат двамата астронавти безопасно на земята.

НАСА и компанията на Илон Мъск трябваше да изпратят двама американски астронавти на мисия до Международната космическа станция след близо 10-годишна пауза на пилотираните полети. Двамата астронавти на САЩ трябваше да излетят в Ккосмоса от американска земя за първи път от спирането на програмата с космическите совалки преди 9 години.

Air Force’s 45th Space Wing,  което наблюдава космическите операции на източния бряг, наблюдаваше отблизо атмосферните условия, докато тропическата буря Берта преминаваше покрай брега на Южна Каролина.

Ракетата трябваше да бъде изстреляна в 16,33 часа, за да „хване“ Международната космическа станция, която преминава с около 27 000 км/ч в орбита. Falcon 9 е с мощността на 5747 самолета. 19 часа след като влезе в орбита, Драконът на SpaceX трябва да се скачи с орбиталната станция.

Президентът Доналд Тръмп и вицепрезидентът Майк Пенс трябваше да наблюдават историческия полет. За Мъск, SpaceX и НАСА този полет е важен момент в изпълнението на целите за многократна употреба на космически кораб, което ще направи пътуването в Космоса по-достъпно.

И така - чакаме събота, 15:22 ч!