Платформа за търговия с акции без комисиони превърна предприемача Влад Тенев в най-богатия българин на всички времена.

Неговата компания "Robinhood" вече е оценена на 11,2 млрд. долара след поредния кръг на финансиране в САЩ.

Фирмата е запазила инерцията от избухването на пандемията от коронавирус, която увеличи потребителите на приложението главоломно. Така през май стойността на "Robinhood" достигна 8,3 млрд. долара, след като успя да набере финансиране в размер на 280 млн. долара.

В понеделник стана ясно, че компанията е набрала още 200 млн. долара от D1 Capital Partners - световна инвестиционна компания.

34-годишният Владимир Тенев е един от съоснователите на платформата. Той е роден във Варна, но от 4-годишен живее с родителите си в САЩ, където е по-известен като Влад.

Тенев от малък проявявал интерес към математика и наука= Израснал е в семейството на двама академично ориентирани родители, които заминават за САЩ, за да работят в Световната банка, пише "Форбс".

Влад израства във Вирджиния, като през 2004 г. заминава да учи в "Станфорд". Там се запознава със съоснователя на "Robinhood" Бейжу Бат, с когото са съквартиранти. Той е бакалавър в специалност "Физика" и магистър по математика, докато Влад има бакалавърска степен по математика и магистърска степен също по математика от Калифорнийския университет. Двамата са не само сътрудници, но и най-добри приятели, тъй като имат много общо помежду си. Например и двамата са деца на имигранти.

Първият им общ проект е факт, след като се местят в Ню Йорк, за да направят платформа за хеджфондове. В интервю за "Mad Money" Тенев разказва и за втората компания, създадена също в Ню Йорк преди големия пробив с "Robinhood".

Тя е била за продажба на софтуер за банки и големи институции. Двамата с Бат анализират внимателно променящите се финансови пазари и решават да направят платформата. Влад и Бат се връщат в Калифорния и през 2012 г. създават "Robinhood", която ги изстрелва до върха. Тя става изключително популярна в Америка, тъй като дава възможност на всички да търгуват на фондовата борса, независимо дали имат големи финансови възможности.

Още повече че с електронното предлагане не е нужно потребителите да плащат между 7 и 10 долара на трансакция. Така повече хора се включват в пазара на акции без такси и без минимален капитал за акаунт.

В момента потребителите на "Robinhood" са над 10 милиона, а средната им възраст е 31 години. В нaчaлoтo нa мaй Rоbіnhооd oтчита нaд 3 млн. нoви пoтpeбитeли за 2020 г., като близо пoлoвинaтa oт тяx инвecтиpaт в aкции зa пъpви път.

Компанията, намираща се в Пало Алто, отговаря напълно на определението за еднорог. Това са стартиращи компании, които успяват да достигнат пазарна оценка от над 1 млрд. долара – като Uber и Airbnb например. Бързо разрастващата се компания печели от лихви върху парите в сметките на клиентите си в приложението.

Другият източник на приходи е от абонаментната услуга "Robinhood Gold". С нея потребителите взимат заеми, с които търгуват. Таксите на месец са между 6 и 200 долара, а кредитите могат да бъдат в размер от 1000 и 50 хил. долара.

Заради изключително популярната концепция на компанията, както и версията с мобилно приложение, дори гиганти в индустрията като E-Trade, Schwab и TD свалиха комисионите си до 0 долара.

В началото тяхната стратегия e ексклузивност - при пускането на приложението през 2013 г. достъпът е ограничен. Желаещи обаче не липсват - 50 хил. човека са се записали "на опашка". След това момчетата поставят условие - може да получиш достъп, ако те препоръча приятел. По времето, когато приложението им влиза в магазина на Apple App Store, през 2014 г., чакащите са вече 1 млн. души. В същото време компанията не е похарчила и цент за маркетинг, разказва "Форбс".

В плановете на компанията за тази година влиза наемането на стотици нови финансови експерти и изграждането на повече инструменти за самообслужване.

От началото на 2018 г. те предлагат и нова услуга – търговия с криптовалути.

Същата тази година Тенев влезе в топ 11 на новите техномилиардери, редом до основателя на "Амазон" Джеф Безос, създателя на "Майкрософт" Бил Гейтс и Уорън Бъфет. Тогава "Robinhood" е на стойност 6 млрд. долара.