Руската православна църква официално разреши на вярващите в страната да се изповядват на свещениците по телефона или по Скайп. Невижданото решение на Синода е свързано с мерките, които се вземат срещу разпространение на коронавируса в страната. От отдела за връзки с обществеността на Московския патриархат поясниха, че желаещите да извършат тайнството на изповедта, могат да се договорят със свещеника за личен разговор по телефона или Skype.

Междувременно стана ясно, че новите случаи на COVID-19 в Русия за последното денонощие са 601, с които общият брой на заразените достигна 4149. От началото на епидемията досега починалите в страната са 34, а оздравелите - 281 души. В Русия целият април официално е обявен за неработен, като всеки регион ще решава самостоятелно какви мерки да предприема срещу разпространението на COVID-19. Очаква се в близките дни да бъде въведена система за контрол върху придвижването на групите лица, поставени под домашна изолация в Москва и Московска област. Под забрана да излизат са заразените с коронавирус, контактните им лица, завърналите се от чужбина, хората над 65 години и хронично болните.

Властите уточняват, че въведеният режим не ограничава гражданите в правото им да се придвижват свободно между различните населени места. Москва остава отворена. Градският транспорт също работи в щатен режим.