Руският министър на отбраната генерал Сергей Шойгу беше ваксиниран срещу коронавируса с разработената в Русия ваксина, съобщи военното министерство в Москва.

Ведомството проведе днес презентация на ваксината пред ръководителите на отбранителните ведомства на Организацията на независимите държави, Шанхайската организация за сътрудничество, Организацията на договора за колективна сигурност и Сърбия. Презентацията се състоя в парка "Патриот" в околностите на руската столица.

"В отговор на въпросите на свои колеги от чужди страни Сергей Шойгу съобщи, че неотдавна е бил инжектиран с руската ваксина срещу новия коронавирус", заявиха още от неговата пресслужба, цитирана от ТАСС.

На 11 август Русия стана първата страна в света, регистрирала ваксина срещу новия коронавирус, получила названието "Спутник V". Препаратът беше разработен от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология и се основава на вече известна платформа, на която бяха базирани още няколко ваксини. На 15 август министерството на здравеопазването съобщи, че започва производството на ваксината.

Много специалисти от други държави изразиха скептицизъм, тъй като ваксината не е преминала най-високото ниво на изпитания.

Авторитетното британско научно списание "Лансет" обаче публикува днес резултатите от изследванията на руската ваксина "Спутник V", създадена от института "Гамалея". В публикацията се посочва, че препаратът е 100% ефективен, съобщават световните агенции и Интерфакс.

Руска ваксина с голям успех, резултатите изненадаха

Резултатите от двете изпитания, проведени през юни-юли тази година с участието на 76 души, са приветствани от Москва като отговор към критиците, съобщава Ройтерс.

Сп. "Лансет" предоставя подробни данни от първата и втората фаза на клиничните изпитания. Отбелязва се, че всички доброволци са развили стабилен хуморален и клетъчен имунен отговор. Освен това отчетеното ниво на антитела е 1,5 пъти по-високо в сравнение с това на преболедували инфекцията.

Според директора на института "Гамалея" Александър Гинцбург, публикацията за руската ваксина е оценена от петима независими рецензенти в съответствие с всички международни правила. Материалът е придружен от коментари, които институтът счита за "честни и премерени", съобщава Интерфакс, цитирани от "Труд".

Отбелязва се също, че сп. "Лансет" възнамерява да продължи поредицата публикации за руската ваксина. Планира се и публикуването на резултатите от третата фаза на клиничните изпитания, която трябва да започне скоро в Москва. В нея ще участват 40 хиляди доброволци