Първият секретар от руското посолство в София, който българското външно министерство обяви за "персона нон грата" заради шпионаж се казва Владимир Русяев. Това съобщава украинският сайт obozrevatel.com.

В материал посветен на "лова на руски шпиони в България" журналистът Игор Соловей твърди, че Русяев е заемал пост в руското посолство в София, който традиционно се ползва от руското военно разузнаване-ГРУ за прикритие.

Според разследването Русяев е сменил на поста друг офицер от ГРУ в посолството в София Александър Горенков.

Руският шпионин – още у нас. Външно към Москва: До 24 часа да го няма!

Пред приятели Русяев никога не е крил своята съпричастност към ГРУ, особено по приемите в посолствата на приятелски страни, където се трудят много негови съкурсници от военните училища, пише obozrevatel.com.

Русяев е участвал в много мероприятия на руското посолство в България, но няма негови снимки, пише авторът.

Последните му изяви са били детски танцов фестивал през август и лекция в Софийския университет "Св. Климент Охридски" на 21 октомври т.г. на тема: "Практически аспекти на дипломатическата кариера".

Русяев присъства r като официално лице на празнуването на "Деня на победата" - 9 май 2019 година в Стара Загора.

"Тази победа стана възможна благодарение на единството на народите и държавите по света", казва пред русофилското сборище Русяев, цитиран от сайта stzagora.net. Там офицерът от ГРУ под прикритие е и сниман. На сборището присъстват членове на Движение "Русофили", както и членове на БСП.

За случая с първия секретар на руското посолство в София уличен в шпионаж се разбра в понеделник, когато от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година. Срещал се на конспиративни срещи с български граждани и събирал класифицирана информация за държавата, ЕС и НАТО. Давал им пари, сред клиентите му бил даже ръководен служител. Засега имената на дипломата и държавния служител не са обявени официално от българските власти.

Скандалът на деня: Руски дипломат в България – уличен в шпионаж за Кремъл!