Огромен скандал се разгаря из руските медии заради намерението на Уралския държавен икономически университет да изключи свой студент заради подозрения в хомосексуализъм.

Като мотив срещу бъдещия висшист представители на ректората посочили факта, че младежът членува в група на ЛГБТ-движението в социалните мрежи, както и че носи розов телефон.

По случая започна проверка, при която Министерството на образованието на Свредловска област ще трябва да даде оценка на действията на ръководството на университета. Чиновници от ведомството посочиха, че по конституция всеки има право на образование.

Съобщава се, че в Уралския университет е създадена специална служба за мониторинг на моралния облик на студентите, включително и на тяхната сексуална ориентация.

Именно тази група сигнализирала ръководството на висшето учебно заведение, че техният възпитаник членува в ЛГБТ-групата в социалните мрежи.

Младежът, който е на 18 години и е първи курс, бил привикан от шефа по възпитателната работа, който открито заявил, че действията му "опорочават доброто име на института". Към претенциите си той добавил и факта, че момчето носи розов телефон.

От своя страна младежът изтъкнал аргумента, че излиза с момиче. Този факт обаче се сторил неубедително доказателство за хетеросексуалността на бъдещия висшист. По думите на студента, той бил изпратен да събира характеристики от училището и от местоработата си, на базата на които ректоратът на университета трябвало да реши дали той е гей или не.

От ЛГБТ-движението в Екатеринбург подадоха по случая сигнал до компетентните органи да проверят администрацията на учебното заведение за нарушаване на Закона за персоналните данни и на конституцията в частта й за неприкосновеност на частния живот.