В Ставропол е образувано наказателно дело срещу лекарката Ирина Саникова, която зарази 11 пациенти с коронавирус, заради „Укриване на информация за обстоятелства, застрашаващи живота или здравето на хората“ и „Небрежност“. Лекарката я грозят до две години затвор.

В началото на март професорката в катедрата по инфекциозни болести и фтизиология в Ставрополския държавен медицински университет, която същевременно е главен специалист по свободна практика по инфекциозни болести в Министерството на здравеопазването на територията, без знанието на ръководството на университета отишла на почивка в Испания.

Там жената била от 6 до 9 март. И когато се върнала у дома, тя не информирала ръководството за пътуването си в чужда страна, на територията на която са регистрирани случаи на зараза с коронавирусната инфекция COVID-19.

Лекарката не е била в 14-дневна изолация, за да предотврати разпространението на инфекцията по време на пандемията, а продължила обичайния си начин на живот: изнасяла лекции в университета, участвала в конференция, посещавала други институции и отдели и консултирала пациенти в болницата по инфекциозни заболявания.

На 17 март тя е откарана в болница поради влошено състояние. Там тя е диагностицирана с коронавирусна инфекция COVID-19 и пневмония. Жената дори трябвало да бъде включена към респиратор.