Повече от 10 години китайските учени провеждат безумни експерименти с коронавирус в лаборатория в Ухан. Това заяви в интервю за Московски комсомолец главният изследовател в Института по молекулярна биология на Енгелхард РАН професор Пьотр Чумаков.

Според него специалистите на лабораторията Ухан разработвали различни варианти на коронавирус, целейки да проучат тяхната патогенност. „Те направиха абсолютно безумни неща: например, вставки в генома, които дадоха на вируса способност да инфектира човешки клетки“, каза руският учен.

Ученият допуска, че в Ухан биха могли да работят върху създаването на ваксина срещу ХИВ без никакво злонамерено намерение. „Въпреки че никой не изключва, че зад гърба на учените застават хора, които насочват действията в друга посока, от която се нуждаят“, добави Чумаков.

Според експерта не е необходимо да обвиняваме никого, но е необходимо сериозно разследване. Според него е вероятно в резултат отделни китайски учени да бъдат обвинени в разпространението на вируса. „Но не е изключено американските консултанти да се окажат виновни“, предположи той.

По-рано през април френският Нобелов лауреат Люк Монтание, който получи международната награда за откриване на ХИВ, заяви, че коронавирусът е създаден в лаборатория. Според него SARS-CoV-2 е разработен от молекулярни биолози, добавяйки към него частици от ХИВ, опитвайки се да създаде ваксина срещу СПИН.

Преди това американският телевизионен канал Fox News, позовавайки се на няколко източника, съобщава, че първият пациент, заразен с нов тип коронавирус, е служител на лабораторията на Института по вирусология в Ухан. Официалният представител на Министерството на външните работи на Китай Джао Lijiang, в отговор каза, че версията на развитието на коронавирус SARS-CoV-2 лаборатория в Ухан няма научна основа.

Каква е истината? И дали ще я разберем някога?

Превод: Glas.bg