Стана опасно да се поддържат приятелски взаимоотношения между България и Русия.

Лидерът на българското движение "Русофили" Николай Малинов беше обвинен в шпионаж и опит да повлияе на общественото мнение в страната. Министър-председателят Бойко Борисов пък твърди, че случая с Малинов няма нищо общо с руско-българските отношения.

Но случая с "руската следа" идва в момент, в който е много възможно преговорите за "Южен поток" да бъдат възобновени, а строежът на АЕЦ "Белене" най-накрая да започне и така всичко изглежда доста… двузначно.

Борисов направи изявление, според което арестът на Малинов не може по никакъв начин да бъде свързан с българо-руските отношения. В същото това изказване обаче, българският премиер изреди и няколко други неща - задържането на Малинов, последното антируско заявление на българското външно министерство и машинациите на определени руски олигарси.

Анализът на случващото се у нас е направен от руското престижно издание "Взгляд".

"Когато се случва нещо, с което не сме съгласни, МВнР реагира", цитира ТАСС думите на министър-председателя ни. Напомняме, че на българското външнополитическо ведомство, ръководено от колегите на премиера от "проевропейската" партия ГЕРБ, не му хареса, че операцията на Червената Армия в България през 1944 година е определена като освобождение, пишат още от изданието.

С това свое изказване Борисов се приближава до "шпионския скандал".

Както твърдят българските медии, "в шпионския скандал се оказаха замесени също и (ръководителят на Руския институт за стратегически изследвания) Леонид Решетников... руският олигарх Константин Малофеев, избягалият в Сърбия бивш банкер Цветан Василев и собственикът на военен завод в България Емелян Гебрев".

Николай Малинов бе обвинен в това, че предполагаемо е предавал секретна информация на чуждестранни организации. Тези организации са две: Обществото за развитие на руското историческо просвещение “Двуглав орел”, ръководено от Малофеев и Руският институт за стратегически изследвания (РИСИ), чийто директор е Решетников.

В тази връзка, българският прокурор Сотир Цацаров обяви, че на Решетников е забранено да влиза на територията на България за срок от 10 години. Според Решетников пък по обвинението няма нищо сериозно и всичко било измислено.

Но предаването на информация на „Двуглав орел“ и РИСИ не беше единственото престъпление, за което се опитват да уличат лидера на “Русофили”.

Също така Малинов уж е възнамерявал да участва в придобиването на български телекомуникационен оператор, използвайки средства от руска банка и по този начин да влияе на социалния и политическия живот в страната. Целта на Малинов е била да влияе на политическия живот “не явно“, а тайно, заявяват от българската прокуратура.

Защо придобиването на телекомуникационен оператор се смята за нещо престъпно, не се обяснява, пишат от “Взгляд”.

Отношение към всички тези “актове на шпионаж” на Малинов може да имат и банкерът Василев и оръжейният барон Гебрев, чиито имена циркулират в българската преса във връзка с делото срещу лидера на “Русофили”. Но самата поява на тези имена изглежда симптоматична.

Самото обвинение срещу Малинов за предаване на секретна информация изглежда абсурдно, подчерта в коментара си пред вестник “Взгляд“ българският издател и обществен деец Светлана Шаренкова, която освен това е категорична, че за подобно обвинение се изискват категорични доказателства.

А засега такива липсвали - прокуратурата се е ограничила само с общи заявления за наличието на някаква секретна информация, която не може да бъде разгласявана, обяснява Шаренкова.

За това, че обвиненията срещу Малинов са съшити с бели конци, може да свидетелства и следният факт - предполагаемият шпионин, който е заплашен от до 15 години лишаване от свобода, е пуснат след ареста.

Както вече отбеляза вестник “Взгляд”, българското законодателство, за разлика от руското, позволява да бъде арестуван човек без да му се повдигат обвинения. Така се случи и с Малинов. Общественият деец съобщи, че е пуснат срещу залог от 50 хиляди лева и подписка за неотклонение.

Но няма никакви гаранции, че “шпионското дело“ ще заглъхне.

Както вече бе споменато по-горе, появата в този контекст на господин Гебрев, когото самата българска преса нарича „скандален търговец на оръжие“, е крайно симптоматично. Този бизнесмен вече е бил основен обвиняем в антируската кампания. При това кампанията, свързана със случая Скрипал.

През пролетта на тази година Емелян Гебрев отникъде заяви пред финансираното от Конгреса на САЩ радио “Свободна Европа“ (и това заявление бе тиражирано, конкретно, през съвместен медиен проект на радио “Свобода” и “Гласът на Америка”), че още през 2015 година са се опитали да го отровят с “Новичок”.

Тогава с “българската следа“ активно се занимаваше порталът Bellingcat, който, както се смята, е свързан с Министерството на отбраната на Великобритания. Порталът назова името на някакъв “агент на ГРУ“ Денис Сергеев (известен още като Сергей Федотов), който уж е бил третият участник в отравянето в Солсбъри освен Петров и Буширов.

Именно този Сергеев-Федотов, както твърди Bellingcat, се е опитал през 2015 година да отрови оръжейния магнат Гебрев. Дори се е опитал два пъти – все безрезултатно.

Покушението, по думите на Гебрев, е свързано с това, че през 2015 година е имал намерение да придобие завода за производство на боеприпаси и взривни вещества “Дунарит“ в град Русе. Впрочем, той действително в крайна сметка купува завода, а към момента на опита за убийство се бори за “Дунарит“ с друг бизнесмен -Цветан Василев.

Именно тогава започват да преплитат и “руската следа“, а именно – фигурата Константин Малофеев. В българските медии се твърди че той, чрез своите бизнес-партньори (сред които е споменат и Василев) също се е оглеждал в “Дунарит“.

Потвърждение за това няма, сочат от “Взгляд”.

Що се касае до телекомуникационния оператор, за който говори Цацаров, то, очевидно, става въпрос за следното. Преди три години бе съобщено, че Малофеев е проявил интерес към покупката на главната телекомуникационна компания на България Vivacom. Но сделката така и не става факт. Подсказка защо този случай се е появил точно сега, можем да видим в изявлението на президента Радев, който отправи остри критики и заяви, че правителството се е провалило и не може да се справи с тежките проблеми в страната.
Държавният глава призова силовите структури да представят неопровержими доказателства за вината на Николай Малинов.

Борисов, както вече бе споменато, представлява ориентираната към Европейския съюз и НАТО партия ГЕРБ. Радев, макар и избран като независим кандидат, имаше подкрепата на Българската социалистическа партия (БСП) – наследник на комунистите, обясняват от престижното руско издание.

Опонентите се опитваха да уличат Радев в подкрепа за социалистите на парламентарните избори. В момента БСП и ГЕРБ се борят за поста кмет на София, а и като цяло за властта в страната – и парламентът, и изпълнителната власт са поделени между тези две сили.

“Шпионският скандал”, който по някакъв начин може да навреди на една от силите, може да бъде от полза на другата. Обвиненият в шпионаж Малинов е бивш депутат от БСП. Той призна, че бившият премиер от БСП Сергей Станишев го е запознал с банкера Василев.

Както отбелязва вестник “Взгляд”, в коментарите си за делото на Малинов българската преса предполага, че ситуацията е свързана най-вече с вътрешнополитическите конфликти.

Освен вътрешнополитическия момент, в делото на Малинов може да се забележи игра за външен потребител – българското правителство демонстрира, че в една от страните-членки на ЕС и НАТО е “пресечена руската намеса”. Тези факти предизвикват безпокойство, имайки предвид, че в момент пред България и Русия стоят такива важни съвместни стратегически проекти, като продължението на “Турски поток”, строителството на АЕЦ “Белене” и т.н., отбеляза Светлана Шаренкова.

В Москва вече коментираха наказателното дело срещу активния привърженик на сближаването между България и Русия. „Ние сме крайно обезпокоени от случващото се. Имаме всички основания да считаме, че именно гражданската обществено-политическа позиция е предметът на безпокойство и внимание на българските власти. В този случай става въпрос за чисто антируска акция“, оцени пред “Взгляд” делото на Малинов председателят на комисията по международните работи на Съвета на Федерацията Константин Косачев.

“Това е директно нарушение на правата на човека, българската конституция и българското законодателство, които предвиждат осигуряването на възможността за изказване на различни гледни точки и плурализъм на мненията”, посочи сенаторът.

Засега може да се констатира, че българските правоприлагащи органи са решили да „покрият“ не само Малинов, но и движението, като цяло. Един от секретарите на изпълнителното бюро на „Русофили“ Георги Дуков разкри пред РБК, че в понеделник за разпит за извикани 15 служители на организацията. Призовките са били изненадващи, но самото дело изглежда внимателно планирано, като в него участват голям брой следователи, отбеляза Дуков.