Руското правителство е наредило на звеното за гражданска авиация да преустанови всички редовни и чартърни полети от и за Русия от 27-и март, като мярка срещу разпространението на коронавируса, съобщи Ройтерс.

На руските авиолинии ще бъде разрешено да летят до други страни, за да върнат руски граждани в страната, или ако са получили разрешение от правителството.

Слеващата седмица в Русия ще е неработна, като това няма да се отрази на заплатите на служителите, обяви днес, в обръщение към нацията, руският президент Владимир Путин.

Болниците, аптеките, банковите институции, транспортът и правителството на всички нива ще продължат да работят.

„Нека не разчитаме на нашия руски късмет. Това важи за всички. Трябва да защитим себе си и близките си… И най-важното нещо сега е да останем у дома”, каза Путин и подчерта, че дори само заради географското си положение страната не може да се изолира от епидемията от коронавируса.

Освен това той посочи, че планираният за 22 април референдум за промените в конституцията на Русия се отлага.

„Знаете колко сериозно говоря за гласуването на измененията в Конституцията, но приоритетът е здравето на гражданите”, посочи руският президент.

Путин обяви и редица други извънредни мерки, насочени в подкрепа на хората и бизнеса заради глобалната криза с пандемията от новия коронавирус Ковид-19.

Руският президент посочи, че семействата с деца до тригодишна възраст ще получават финансова помощ от 5000 рубли (114 лв.) през следващите три месеца.

Освен това ще бъде въведена единна ставка за всички болнични в размер от минимум една минимална заплата.

„Икономиката на Русия изпитва силни негативни явления, както и икономиките на други държави”, посочи Путин.

Мерките също така предвиждат шестмесечен мораториум върху наказателните лихви при просрочване на кредити. Улесняване на процедурите по фалит. Подпомагане на изпитващите затруднения компании.

В случай на спад на месечния доход с повече от 30%, домакинството ще има право да преустанови временно плащанията по потребителски и ипотечни кредити.

Обезщетенията за безработица трябва да бъдат увеличени от 8 на 12 хиляди рубли.

Всички плащания под формата на лихви и дивиденти, които се изнасят от Русия, ще бъдат облагани с данък от 15%. Също така ще бъде наложена ставка от 13% върху приходите от лихви и дивиденти на руските граждани, чиито депозити и инвестиции надхвърлят сумата от 1 милион рубли.

В Русия официално има един починал и 658 регистрирани заболели от коронавируса, след като броят им днес се увеличи със 163.