В една от републиките на Руската федерация се роди бебе с вириони COVID-19. Досега в света бяха известни само два подобни случая.

Според руските медии заразеното бебе се е родило в болница в кавказкия град Беслан (Република Северна Осетия). Малко преди раждането, майка му е диагностицирана с коронавирус. Съобщава се, че майката и детето вече са изпратени вкъщи за самоизолация, лекарите оценяват състоянието им като „задоволително“.

Хасан Тагаев, ръководител на родилното отделение, каза пред местната телевизия, че 17 от 35-те бременни жени, които предстоят да раждат в болницата си, имат положителен тест за COVID-19.

Прецедентът в Беслан не е първият случай на потвърждение на коронавирус при кърмачета. Подобно нещо се случи в Перу в средата на април. Тогава местните здравни власти заявиха, че раждането на заразено дете в тяхната страна е вторият случай в света, когато COVID-19 е открит при новородено. За първи път коронавирусът е открит при бебе от китайски Ухан, родено в началото на февруари.

Според статистиката по брой случаи на коронавирус (над 280 000 души) на Руската федерация е на второ място след САЩ. Според официални данни над 2700 души вече са починали от коронавирусна инфекция в Русия.