Руският президент Владимир Путин заяви, че лично е възложил на прокуратурата да позволи на Алексей Навални да лети до Берлин за лечение. На заседание на дискусионния клуб „Валдай” Путин посочи, че ако властите наистина са искали да отровят Навални, „едва ли ще го изпратят в Германия за лечение“.

„Веднага щом съпругата на този гражданин се обърна към мен, аз незабавно възложих на прокуратурата да провери възможността да бъде откаран за лечение в чужбина, имайки предвид, че са можели и да не го пуснат навън, тъй като той има ограничения, свързани със съдебното следствие. Той имаше ограничения за пътуване", каза президентът. И допълни: „Но все пак помолих главната прокуратура за разрешение и той замина".

Русия би могла да разследва обстоятелствата по инцидента с Навални, но партньорите не й предоставят данни. Путин припомни твърденията, че в анализите на Навални се твърди, че „са открили следи от Новичок, известен и вече познат на всички по света“, пише Труд.

„Казахме: дайте ни биологичен материал и официално заключение, за да можем от своя страна да разследваме това допълнително и така да имаме правни и формални основания за образуване на наказателно дело. Но те не дават нищо! Как обяснявате това, защо? Няма обяснение”, допълни той.