Руският президент Владимир Путин по време на телефонен разговор с италианския премиер Джузепе Конте обеща, че Русия ще помогне на Италия в борбата срещу коронавирусната инфекция. Това съобщи РИА Новости с позоваване на пресслужбата на Кремъл.

Отбелязва се, че разговорът се е състоял по инициатива на Путин. Основната тема на дискусия била коронавирусът и мерките на страните за борба и разпространение на инфекцията.

Ръководителят на Русия изразил подкрепата си за италианския народ и властите във връзка с тежката епидемиологична ситуация. Путин отбеляза, че Руската федерация е готова незабавно да помогне на Италия.

„Беше постигнато съгласие за тясно сътрудничество в борбата с коронавирус“, се казва в изявление на Кремъл.

По-специално се предвижда доставката на защитна екипировка, медицинско оборудване, мобилни комплекси за аерозолна дезинфекция на транспорта и територията до Италия, а в страната ще бъдат изпратени руски специалисти.

Както стана известно, на 21 март в Италия беше поставен нов рекорд за смърт от коронавирус. През деня от инфекция са загинали 793 души, общият брой на смъртните случаи в страната е 4825.