Повече от десет мълнии удариха снощи кулата Останкино в Москва. Въпреки това предаванията, предавани благодарение на телевизионната и излъчващата кула, не са прекъснати, съобщиха от пресслужбата на руската телевизионна и излъчваща мрежа.

Във вторник вечерта телевизионната кула в Останкино пое серия от светкавици. Очевидци казаха, че е имало повече от десет. Светкавици нахлуха в кулата и излязоха от антенната й част към атмосферата от 19:20 до 21:00 по московско време, но излъчването на телевизия и радио не спря, съобщи пресслужбата.

Според RTRS, системата за предупреждение за мълния на кулата е сработила около седем часа вечерта, а няколко минути по-късно първата мълния се е ударила в шпилата на конструкцията. В този момент телевизионната кула е била най-високият проводник на мълнии в Москва и сама се е превърнала в източник на изходящи светкавици. Въпреки многобройните разряди, кулата Останкино функционира нормално, няма последствия от мълниите.

От пресслужбата допълниха, че в руската столица средно има 20-25 гръмотевични бури годишно, а в района на кулата до 32. Средно 65 изхвърляния на мълнии до и от шпилата на конструкцията се наблюдават годишно.