Руският президент Владимир Путин стои зад възможното ми отравяне, заяви за германското списание "Шпигел" критикът на Кремъл Алексей Навални.

Според германските лекари, които лекуваха Навални в берлинска болница, той е бил отровен с нервнопаралитичен газ "Новичок". Руският опозиционер беше изписан миналия месец.

"Казвам, че Путин стои зад това престъпление, и нямам други версии за случилото се", каза Навални пред германското списание, цитирано от Ройтерс.

Навални: Не познавах хората, не знаех за какво служи стълбището

Кремъл отрича да е замесен в инцидента и заяви, че все още не са му предоставени доказателства, че е било извършено престъпление.

Навални заяви пред германското списание, че ще се върне в Русия.

"Задачата ми сега е да остана безстрашен. И аз не се страхувам", каза той.

Според близък до Навални политически активист на руския опозиционен лидер ще е нужен още поне един месец, за да се възстанови напълно.

Алексей Навални проговори!

Навални беше откаран от Русия до Берлин през август, след като здравето му се влоши рязко след вътрешен полет в страната. Той се лекува в болница „Шарите" от – според лаборатория на Бундесвера, отравяне с потенциално смъртоносния „Новичок“. Западът поиска обяснение на инцидента от Кремъл, но той отрече участието си и заяви, че все още не са му представени доказателства за извършено престъпление.