Общежитието на Медицинската академия в Санкт Петербург е недостъпно през целия ден. Отвън сградата е обсадена от журналисти, вътре "отбраната" се държи от охрана, облечена в допълнение към обичайната униформа, в целофанови плащове и защитни маски. Причината за това е... карантината: на 4 март общежитието беше напълно изолирано от външния свят заради италиански студент, който се оказа заразен с китайския коронавирус в Милано.

"Вчера имахме див приток на студенти, оплака се фармацевтът от аптеката отсреща.  Около три часа започнаха да идват. И вървяха до края на работното време. Взеха антисептици, кърпички, антибактериален сапун - грабят с двете ръце. Искаха и маски, но китайците ги купиха още преди три седмици от нас..."

Известно е, че студентът от Милано, заразен с коронавирус, е отишъл в академията в Санкт Петербург по обмен.

Лекарите от Академията са под карантина заедно със студентите. Най-малко две седмици те оставиха роднини и приятели и натъпкани с храна и спално бельо, се настаниха в изолираната сграда. 

Общежитието има строги мерки за сигурност. Ако някой от студентите вдигне температура или се разсополиви, нареждат той незабавно да бъде изпратен в болницата в Боткин. За всеки случай. 

Но дори и в такава среда може да има място за истинска любов, пише kp.ru. По някое време до задния вход на общежитието спира такси. Младо момче с букет цветя, внимателно увити в хартия, слязло от автомобила и започнало да вади огромни торби с хранителни стоки.

Оказва се, че младият мъж на име Андрей идва при жена си.

"Тя ми се обади сутринта и каза, че са под карантина", казва мъжът. - Веднага се втурнах към магазина, а след това тук. Реших, че ако трябва да е изолирана, тогава ще бъдем заедно под карантина.

 

Студентите нямат право да излизат навън. Само на балкона. Снимка: АРТЬОМ КИЛКИН


Андрей и съпругата му са от град Кемерово. Там младите са се срещнали, вдигнали сватба и след това решили да се преместят заедно в Санкт Петербург. Заедно са от една година.

Решението за карантина, призна мъжът, не било много лесно за него. Не само е страшно - дявол знае какво да очаква от този вирус - но е било необходимо да реши още куп проблеми възможно най-скоро. По някакъв начин Андрей успява да реши въпроса с ученето. Но какво да прави с работата - младежът работи като медицинска сестра в една от градските болници - все още не е измислил.

"Единственото нещо - нямах време да купя подарък за 8 март, само цветя. Е, няма значение - ще има храна като подарък!", казва Андрей.

В името на съпругата си и любовта си към нея младият мъж доброволно влезе в общежитието на медицинската академия под карантина. Снимка: АРТЬОМ КИЛКИН