Кученце, живяло преди 18 000 години, е открито във вечния лед в Сибир. Трупът на животинчето е много добре съхранен.

Запазените мустачки, мигли, дебела козина, меко като кадифе носле и остри млечни зъби озадачава учените, съобщава британския "Дейли мейл".

Проведените ДНК тестове не успели да установят за какъв животински вид става дума. Учените не са наясно дали това е куче или вълк от ледниковата епоха, а може би става въпрос за пример за еволюционен преход от единия вид към другия.

Младият екземпляр, от мъжки пол, е открит през лятото на 2018 година в замръзнала земя близо до река Индигирка, североизточно от Якутск в Русия.

Причината за смъртта му не е установена, но експерти са на мнение, че зверчето не е било стресирано, когато си е отишло от този свят през късния палеолит.

Руски учени са изпратили проби от древното животно в Шведския център за палеогенетика, за да се разбере дали става дума за бебе вълк, както първоначално се подозирало, или за бебе куче.

"Центърът разполага с най-голямата в Европа база данни за всички породи кучета, но специалистите не успяха при първия си опит да идентифицират вида", заяви експертът Сергей Фьодоров от Североизточния федерален университет в Якутск.

"Ще са нужни допълнителни изследвания", допълни той.

Шведските учени обаче потвърждават, че животното е живяло преди 18 000 години, но все още не могат да кажат дали става въпрос за вълк или куче.

Животинката бе кръстена Догор. Името означава приятел на якутски език.