Кметът на Москва Сергей Собянин в петък нареди на възрастните хора да останат у дома и препоръча на работодателите да позволят работа в дома, след като в руската столица рязко се увеличиха случаите на новозаразени с коронавирус.

Собянин каза, че московчаните на възраст над 65 години трябва да останат вкъщи от понеделник и да пазаруват рядко, докато разходките навън остават неограничени, съобщиха руски медии. В началото на карантината заради вируса Собянин предприе строги мерки, включително отменяне на безплатните карти за пътуване на възрастните.

"За съжаление наблюдаваме значително увеличение на броя на потвърдените случаи в Москва през последните дни", каза Собянин в официалния си блог. Новите случаи на коронавирус в Москва в четвъртък достигнаха най-високото си ниво от 23 юни – 1050. Собянин заяви, че е имало "сериозно" увеличение на приема в болница. В петък той предупреди, че едновременното хващане на обичайна настинка и вирусът с наближаването на зимата е особено опасно за възрастните хора и тези с хронични заболявания.

"Така че от 28 септември ви молим да останете вкъщи", каза той. Собянин заяви, че хората в рисковите групи трябва да работят от вкъщи или да си вземат почивка, ако е възможно. Той също така се обърна към ръководителите на компании: "Моля ви и препоръчвам да преместите колкото се може повече от вашия персонал в домашна работа."

Предупреждавайки, че вирусът все още не е победен, кметът призова жителите на Москва да носят маски за лице и ръкавици в обществения транспорт и в магазините, правило, което вече е въведено, но масово не е спазвано.

"Всички ние наистина не искаме да се връщаме към суровите ограничения на пролетта", каза Собянин. "Надявам се да успеем да избегнем това."