На 14 януари Twittеr временно ограничи достъпа до страницата на руската коронавирусна ваксина Sputnik V. Администрацията на мрежата обясни, че е имало опити за хакване на акаунта от САЩ. Но експертите са уверени, че в случилото се крие надпреварата за ваксини, която се разгърна в света.

"В света има надпревара за коронавирусни ваксини. Сега тя се е преместила в информационното пространство. Има много негативна информация за усложненията от ваксината Pfizer, трябва някак да покрием този фон", смята политическият анализатор Александър Асафов.

Той е уверен, че временният блокаж и многобройните дискусии по тази тема ще отвлекат вниманието от смъртните случаи след ваксинация с Pfizer.

На свой ред Константин Косачев, председател на комисията по международни въпроси на Съвета на федерацията, смята, че целият проблем е във финансовата страна на въпроса.

"Има съперничество и американската страна е замесена. Те винаги активно защитават своите търговски интереси и при това съперничество всички средства са добри", каза Косачев в интервю за Пети канал.

Експертът по информационна сигурност Елдар Муртазин смята, че блокирането на страницата Sputnik V е повлияно от ефективността на руското лекарство на фона на западните ваксини.

„В общото класиране Русия днес, ако не на първо място, то е на водеща позиция. И се представя много добре“, твърди той.