Интересна зависимост между коронавируса и пушачите разкри известният руски пулмологът Александър Палман. Той заяви, че коронавирусната инфекция е помогнала на много пациенти да се откажат от тютюнопушенето.

В интервю за радиостанцията Moscow Says Moscow лекарят каза, че от месец и половина работа с пациенти COVID-19 отбелязва, че няма проблеми с пациентите, които имат никотинов глад - те не излизат да пушат.

„Когато започнахме да лекуваме, се страхувахме, че ще имаме проблем с пушенето на хора в отделението по инфекциозни болести, че те ще настояват - нека пушим. Но... те никъде не хукнаха, ние, за наше учудване, нямахме такъв проблем. За мен, като пулмолог, това е беше голяма изненада“, сподели той.

Палман добави, че пушенето е лош навик, а отказът от него винаги е от полза.

„Отказът от тютюнопушенето винаги е най-добрата прогноза. Категорично да твърдя, че наличието или отсъствието на тютюнопушене по време на коронавируса може коренно да повлияе на нещо, няма да го направя, но да кажа, че с коронавирус е необходимо да продължите да пушите - това ще бъде категорично неправилно твърдение. Съмнявам се, че отказването от тютюнопушенето по време на коронавируса ще повлияе радикално на прогнозата", заяви Палман.