„В настоящата тревожна ситуация е много важно да поддържате спокойствие в семейството, с любимите си хора. По-добре е да се въздържате от коментари, опитайте се да се подкрепите, покажете любов на семейството си и на всички, които се нуждаят от помощ“, каза епископ Пантелеймон, председател на Синодалния отдел за църковна благотворителност. 

По време на онлайн проповед в YouTube руският епископ призова жените да не мърморят на мъжете си по време на карантината, за да не създават напрежение в домакинството. Той се обърна към нежния пол с този призив, след като жена го попита как да живее в послушание със съпруга си. 

Епископът я посъветва "да спре да мрънка на мъжа си и да прави коментари", за да се избегне напрежението по време на социална изолация. 

Според отеца, ако "реброто Адамово" не устои на изкушението да не възразява на главата на семейството, то трябва да се самонакаже - да не яде шоколад и да не ползва интернет известно време.

След разяснението на свещеника последваха и неодобрителни коментари, а Пантелеймон уточни, че същото се отнася и за мъжете. 

В официално изявление епископът написа, че "в настоящата притеснителна ситуация е много важно да се запази мирът в семейството. По-добре да се въздържаме от коментари, да се подкрепяме и да показваме любовта си един към друг".

„Също толкова важно е съпругът да откаже да коментира жена си, да проявява любов и грижа за нея. Ако съпругът или съпругата не могат да се сдържат и все още правят коментари, те могат да поемат вътрешно задължение - да се откажат от това, което харесват за известно време“, подчерта архипастирът. Всички ние трябва да се научим да разбираме другия човек, да му съчувстваме. Нашите коментари - съпруга на съпруг или съпруг на съпруга - могат да провокират напрежение в отношенията. Това е важно, за да се избегне“, смята епископът.