Трудно е да се каже дали изходът от COVID кризата е близо, след като Русия съобщиха, че има ваксина срещу заразата. Това заяви доц. Андрей Чорбанов от Института по микробиология към БАН. По думите му подробности за разработването на препарата се държат в тайна. "Информацията идва само от властите, няма научни доказателства за това какво и как се прави. Научната общност е скептична за невероятно кратките срокове, в които те са готови да я пуснат на пазара", допълни експертът.

Той обясни, че към момента се знае, че руската ваксина е от съвременен тип - на базата на модерна платформа, при която се използват вируси, с които хората се срещат всяка зима. "Истината е, че в света няма ваксина, която да е лицензирана и да е базирана на тази платформа. Всичките са иновативни и експирементални", допълни доц. Чорбанов.

СЗО с реакция след регистрираната ваксина от Русия!

Относно твърдението на руския президент Владимир Путин, че ваксината е тествана върху дъщеря му, доц. Чорбанов посочи, че на това научната общност гледа с усмивка, защото изказването не звучи сериозно. "Човек като Путин говори за неща, които не би трябвало той да представя на световната общност. Ясно е, че е въпрос на чест Русия първа да представи ваксина, но това е демонстрация на мощ", допълни той пред бТВ.

Експертът добави, че за да убеди научната общност в пробива си - изследвания за препарата трябва да се публикуват в достатъчно реномирани списания, а едва след това да се премине към реално тестване.

Путин се похвали: Регистрирахме първата ваксина срещу COVID-19