Германските власти смятат, че руският блогър Алексей Навални е оцелял само благодарение на „верига от щастливи случайности“, бързата реакция на пилотите на самолета, в който е летял, и лекарите в Омск. Това съобщи вестник Die Zeit, позовавайки се на свои източници.

Изданието отбелязва, че експерти от Института по фармакология и токсикология на Бундесвера, които са изследвали пробите на Навални, са стигнали до заключението, че „е бил отровен от нов тип химическо оръжие от групата „Новичок“ - вариант, който светът още не е виждал преди тази атака“.

Според немски експерти той е по-смъртоносен от „всички останали видове от тази група“. Следи от веществото са открити „по ръцете и гърлото на бутилката, от която е пил“, пише Die Zeit. Вестникът отбелязва, че според заключенията на германската страна „тази версия на „Новичок“ действа по-бавно от известните“.

Навални излезе от кома!


"Германското правителство вече не се съмнява кой стои зад атаката - руската тайна служба", пише вестникът. Според неговата версия властите на ФРГ предполагат, че това може да е агент на ФСБ. "В Берлин казват, че той (Навални - бел. ТАСС) е оцелял само благодарение на верига от щастливи обстоятелства, например бързата реакция на пилота, спешно приземил самолета, както и лекарите в Омск, които веднага са приложили атропин на Навални", пише вестникът, цитиран от "Фокус".

Според изданието германски експерти смятат, че подобна операция може да бъде извършена само от специални служби и се съмняват, че това е нападение от чужбина.

Кремъл втвърди тона: Няма причина да разследваме отравяне на Навални!

Какво е общото между отровените Навални и Гебрев? Spiegel рови и разкрива…