Тази седмица стана известно, че заместник-ръководителят на фракцията "Справедлива Русия" в Държавната дума Валери Гартунг е зараен с коронавирус. „Традиционно преди пленарната сесия бях тестван за коронавирус. И вечерта се обадиха и казаха, че резултатът е положителен “, написа той на страницата си в социалните мрежи. 

Събитието нямаше да предизвика нарастване на общественото внимание, ако не беше нюанс: Гартунг участва в клиничните изпитвания на руската коронавирусна ваксина Sputnik V. Той вече беше успял да си направи инжекция, но въпреки това беше сред заразените. Какво означава това и в какви случаи това е възможно? 

На въпросите на КП отговаря имунологът, кандидат на медицинските науки, директор на изследователска компания Николай Крючков. 

„Възможни са поне три варианта, когато коронавирус може да бъде открит при доброволец, участващ в клинични изпитания (CI) на ваксината Sputnik V“, обяснява експертът.

1. Депутатът беше сред доброволците, получили плацебо. Това е принципът на CI: някои от доброволците получават плацебо под прикритието на ваксина. Това е необходимо, за да се сравни впоследствие ефектът и да се уверим: ваксината действително действа и осигурява имунна защита, която се различава от плацебо.

Според разработчиците на Sputnik V, от 40 000 доброволци, които в момента участват в 3-тата фаза на клиничните изпитвания, 25% ще получат "нищо". Напълно възможно е един от тях да се окаже Валери Гартунг.

Както беше обяснено, на един от медицинските центрове, участващи в CI "Sputnik V", лекарят въвежда данните на доброволеца в специална компютърна програма, а програмата произволно издава номера на опаковката на лекарството. Някои от опаковките съдържат истинската ваксина, а някои съдържат плацебо (манекен) със същия вид. Нито лекарят, нито медицинската сестра, нито пациентът са наясно със съдържанието на опаковката.

2. Пациентът все още не е имал време да формира пълноценен имунен отговор. „Имунната защита, която ни обещават разработчиците на ваксини, се появява три седмици след втората инжекция“, подчертава Николай Крючков. "Това е, като цяло, започвайки от първата инжекция на лекарството, трябва да минат 1,5 месеца."

Следователно тези, които са получили ваксината, не трябва да се отпускат и трябва да спазват напълно всички защитни мерки, включително носенето на маски.

3. Ваксината е нова и може да не е ефективна за всички хора. Между другото, наскоро ръководителят на екип за разработки, академик Александър Гунцбург директно обяви, че имунният отговор след ваксинацията може да бъде намален при възрастни хора, които злоупотребяват с алкохол, както и при тези, които са под стрес. Тук, разбира се, позоваването на стреса е най-смущаващо, кой сега е без него? - отбелязва Николай Крючков. Ако това се окаже често срещана причина за лоша защита след Sputnik V, тогава възниква сериозен въпрос относно ефективността на ваксинацията ...