Човечеството ще се сблъска с още по-сериозни епидемии, отколкото с коронавируса. Това мнение изрази официалният представител на информационния център по въпросите за коронавируса в Русия д-р Александър Мясников. руският лекар е известен със своите прогнози за пандемията, но този път той реши да промени тона на прогнозите и обеща на света епидемия, която ще убие всеки трети. Според него тя със сигурност ще дойде - и „всички я чакаме“.

Според експерта настоящата пандемия ще позволи на света да се подготви по-добре за бъдещи огнища на болести.

„Всички чакаме сериозна епидемия със смъртност 30–35%“, каза Мясников в ефира на предаването „Благодаря, докторе“. И добави, че CОVID-19 не е толкова страшен - това е просто „репетиция“ за по-страшното.

Прогнозите на д-р Мясников обаче рядко се сбъдват. Преди да се появят първите случаи на COVID-19 в Русия, той твърдеше, че вероятността от заразяване за руснаците е "нула цяло и нула в период". Така че, когато Мясников бе назначен за ръководител на центъра за наблюдение на ситуацията с COVID-19, вълна от възмущение обхвана Мрежата. Според потребителите всеки може да бъде на такъв отговорен пост, но не и лицето, което твърдеше, че „инфекцията е дирижирана“.

През март военният лекар, подполковник от службата за медицински резерв Алексей Водовозов също прогнозира появата на нови опасни пандемии. Той посочи, че случаят с коронавирус е вид обучение преди появата на вируси, по-опасни за хората, източник на които могат да бъдат и животни.

Превод: Glas.bg