Изкупувайки ключови имоти по българското Черноморие, личности свързани с руски интереси, създават заплаха за България и респективно за Европейския съюз.

Чрез създаването на подобни удобни бази, прикрити като ваканционни селища, се губи контрола над вноса на различни стоки и др., пише в свой анализ онлайн медията "Opendemocracy".

Веднъж овладели определени ключови местности по Черноморието, определени лица - тясно свързани с интересите на Москва, продължават да търсят още и още контрол.

Кумът на Путин с имоти за €19 млн. по родното Черноморие. Вижте къде са!

Тази подривна дейност се крие от легално избрани политици, осигуряващи с връзките си нужната подкрепа за разширяване руското влияние в България, срещу определени придобивки.

Зад лицата на очакваните в подобни ситуации олигарси, мафиоти и измамници, се вижда присъствието на много по голяма политическа фигура, тази на президента Владимир Путин.

Според изданието това е ясно доказателство, че освен неетични и безполезни - олигархичните системи са и огромна дупка в общата европейска сигурност.

Осигуряването на контрол над политически лидери в различни държави е вероятно най-голямото откритие на Владимир Путин, допълва "Opendemocracy".

Това значително повишава влиянието на политиката на Кремъл, като сериозно намалява разходите за тази дейност.

"Може да струва милиарди подкрепата за опозиционни партии и движения, но струва много по малко корумпирането на отделни личности, заемащи ключови позиции. Тези лица лесно може да използват влиянието си в служба на руския политически интерес", настояват анализатори.

Това естествено е най-лесния подход в страни в които корупцията е пуснала своите отровни корени, защото някъде между съветската инвазия в Чехословакия - 1968 г. и нахлуването в Афганистан 1979 г., Кремъл ограничава използването на "мека сила" във външната си политика. Моделът на общество, който съветските лидери се опитват да налагат, като алтернатива на Западната демокрация, вече е непостижим.

В новия си подход, руската външна политика използва доста по "твърда сила": от финансирането на регионални конфликти срещу Запада в Латинска Америка и Африка, до подхранването на различни опозиционни партии и движения против Европа.

Днес Русия на Путин няма нужния финансов ресурс, което води до ограничаване на финансирането на външни конфликти и до "инвестиция" в ключови личности, които да прекарат нужните им политики в ЕС.

Това често води до задгърбване нормите на националното и Европейско право, в полза на руските интереси, което пък води до нови пробойни в колективната сигурност на Европа и на НАТО.