В Москва почина блогърката по храните Нина Горникова. От 2012 г. жената пише за кулинарните си експерименти в журнала на живо - „Дневникът на дъщерята на професора“. За смъртта на московчанката съобщиха нейни приятели.

Известно е, че Горникова е била заразена с коронавирус. Нещо повече, как прогресира болестта й, Нина описа сама в блога си.

Първи ден

„Днес и двамата не сме добре. (Със съпруга й - Б.р.). Нямаме температура, сега пресмятам колко дни съседът ни ще бъде със сополи. (Те живеят в "комунален" апартамент - мъжът притежава стая). Ако обаче вдигнем температура, ще се предадем. Впрочем ще дам и неговия телефонен номер, нека го проверят. Няма какво да заразяват и Брянск. Или може би всичко ще е наред."

Ден трети

- Да, вирусът вече е на гребена на вълната. Но засега температурата е 37,7. Лекувам се, лекувам и съпруга си."

Четвърти ден

„Бронхит, още малко и щях да имам пневмония. Лекарят от Бърза помощ вчера пъхна пръчица в гърлото и носа ми, не е корона, и слава Богу. Красивият доктор от клиниката каза, че трябва спешно да изпия няколко вкуснотии, а те ще ми се обаждат и ще ме проверяват - умряла ли съм, не съм ли умряла. Съпругът ми също сварена зелка, но смело изпълзя за лекарства. Сега пих, чакам подобрение."

Пети ден

„Дойде лекар от клиниката, преслуша ме и измери нивото на кислород в кръвта. Предписа ни вкусни хапчета. Аз почти не кашлям, защото диарията е несломима, да! Като цяло половината битка е свършена! Слабостта е ужасна, но съпругът ми трябва да бъде обслужен и принуден, и убеден, това ме държи. Няма да лежи като парцал на дивана."

Ден осми

„Повече от седмица над 38 и нещо. Лекарите от бърза помощ са герои. А от клиниката по-добре да не идват. Последният беше днес. Вече сложих антитемпературната свещ там, където трябва да е, и тогава той дойде. Нека проверим сатурацията. На устройството се появява 77 и 80. Лекарят казва: да, ниска е наситеността с кислород. Внезапно става 90. Лекарят: О, хубава наситеност! “

Жената също се е възмутила, че лекарят я е проверил с безконтактен термометър и е казал на пациентката, че е добре, пише КП.

„Как, докторе, ето - 38,4 на термометъра ми! Нека да измерим отново. Свалих до 36, пак 38 се появи на термометър. Този отново насочва към мен "теромометъра" си - нямате температура! ”

„Вирусната инфекция, която лекарите от Бърза помощ видяха, беше заменена с фарингит. (Това е възпаление на лимфните възли и сливиците, обикновено се появява след вдишване на горещ, студен или мръсен въздух - Б.а.). 38 температура цяла седмица и - фарингит?! “

След заминаването на лекаря жената заспива. И написва:

"Свещичката свърши работа. Като цяло, температурата спадна сега е по-лесно. Благодаря на всички, които се помолиха за мен. Прегръщам ви, мили мои, отивам на подобрение".

Ден девети

"Коронавирусът се потвърди. Обадихме се през нощта. Утре колата ще дойде".

След това Нина Горникова повече не пише. На 26 април приятели й съобщиха, че жената е починала. Съпругът на Нина също е диагностициран с коронавирус, той е в болницата.