Хеликоптери и тежковъоръжени полицаи арестуваха Сергий Тороп, познат още като Висарион в Красноярска област, намираща се на над 5000 километра източно от Москва.

Заловеният не е убиец или мастит олигарх, а човек създал ново религиозно движение, имащо влияние над хиляди.

Най-верните му последователи са населили около 20 селища в тази област от Сибир, като лидерът им обитава специално построения за него... Дом на слънцето.

Именно в дълбините на Сибир е създадената преди 30 години секта "Църква на последния завет".

На повечето си публични прояви може да се види Тороп, в дълги роби, приличащи на тези, носени преди хиляди години, но в момента на залавянето си е бил облечен с обикновен суичър, дрехи неподподящи за човек, обявил се за "месия".

Повдигнати са му обвинения за експлоатация над последователите на култа, за използване на "психологическо и емоционално насилие", причинило "сериозни щети на тяхното здраве", както и принуда за даряване на финансови средства.

Разследването е започнало след признания на бивши последователи на Висарион, пишат руските медии.

Висарион е задържан заедно с основните си съмишленици Вадим Редкин и Владимир Ведерников.

Проповядваното учение от Висарион е смесица от християнство и възгледи на създателя му. Последователите очакват края на света, който е очакван по различни начини – от потоп до унищожителен военен конфликт. Според водача на движението единствено спазващите правилата на сектата ще се спасят.

Пандемията от коронавирус се превръща в поредния повод "Църквата на последния завет" да трупа последователи. Пред The Moscow Times Редкин, сподвижникът Висарион, подчертава, че в месеците на заразата членовете са нараснали главоломно.

След визита в общността през 2009 година, френски журналист описва видяното като смесица от хипарство и апокалиптичен фанатизъм.

Членовете на сектата трябва да отрекат парите, да спазват ограничен начин на хранене, да не употребяват алкохол, чай и кафе. Дрехите са саморъчно направени в светли тонове, съвсем непригодни за суровите зимни условия. Всички украшения и бижута също са забранени.

Особено е отношението на Висарион и към жените, в селото на общността е създадено училище за благородни девици. В него момичетата трябва да усвоят желаното от сектата отношение към мъжете.

Според Тороп жените трябва да са послушни и да слушат своя съпруг и да се стараят да са незабележими, така както мъжете от своя страна трябва да са смирени пред Бог.

Въпреки че в от проповедите си Тороп е твърдо против интимността между мъж и жена преди брака, самия той има две жени и шест деца. В общността са въведени и полигамни отношения, поощрявани Висарион, в които жените споделят своите съпрузи, пише "Дейли мейл".

Последователите на сектата, въвеждат свое летоброене, започващо от годината на раждане на своя лидер - 1961 г. и честват тържествено деня на раждането му 14 януари.

За възхода на Сергий Тороп, изследователи посочват нуждата на хората от вяра, след продължителния период на атеизъм доминиращ в обществото по времето на СССР. Сред последователите на сектата са и образовани хора: адвокати, лекари, учители и др.

Днес Висарион е избравен пред обвинения, които може да му донесат 12-годишна присъда. Това ще прекъсне разпространението на учението му, но е притеснително как ще повлияе на хилядите му последователи.

Според специалисти социализацията на хората, живеещи в изолирани общности в Красноярск, би била изключително трудна.