Перфектната апокалиптична история - взриви се руска лаборатория, в която се пазят някои от най-опасните щамове на заразни болести като едрата шарка, съобщава Sciencealert.

"Вектор" се намира в Колцово, на около 20 километра от Новосибирск, който е третият най-населен град в Русия и е строго-секретно държавно изследователско съоръжение за биологично оръжие.

Излседователският център е държавен и се използва за изследвания в областта на вирусологията и биотехнологията.

"Вектор" е едно от само двете места в света, на които е разрешено да се пазят запасите от вирусите "Вариола", които причиняват едра шарка. Другият е центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в Атланта.

Според независимата руска информационна агенция Интерфакс, е имало експлозия с газ, след което избухва пожар, който е ранил един човек.

Въпреки това, експлозията не е свързана с научни дейности - възникна в санитарен и дезинфекционен район, който се реновира. Кметът на научния град Николай Кръсников заяви пред Интерфакс, че мястото на пожара не се използва активно и няма биологични опасни материали.

В момента се провежда федерално разследване, за да се установи дали е имало нарушение на изискванията за безопасност при работа, което може да е довело до произшествието.

Шансовете, че взривът по някакъв начин може да предизвика епидемия, изглеждат изключително малки - да не говорим, че ако опасен флакон се спука при пожар, бактериите щяха да изгорят.

Но не е като опасността от "биотерор" да е въображаема. Едрата шарка все още се очертава като изключително заразна, опустошителна болест, която е първата в историята болест, която изкоренява голяма част от хората на нашата планета.

Към това се прибавя и историческата репутация на "Вектор", според която правителствена институция за биологично оръжие, създадена през 1974 г . държи там щамове на ебола, птичи грип, антракс и куп други отроци.

През 2004 г. служител на "Вектор" почина от случайно след като инжектира в себе си Ебола.

Все пак Световната здравна организация (СЗО) разреши задържането само на едра шарка, защото всъщност те разполагат с ниво на биобезопасност.