Резонансно убийство на 9-годишно момиче в град Саратов провокира ожесточени обществени дискусии за връщането на смъртната присъда в Русия.

В инициирана от Държавната Дума анкета в социалните мрежи анкета 80% от участниците се обявиха за въвеждане на крайната мярка.

В допитването на Долната камара на парламента до обяд в понеделник бяха се включили 116 000 души. За връщането на смъртното наказание се обявиха и редица депутати, включително ръководители на парламентарни фракции.

Зловещото престъпление се случи в Саратов на 9 октомври т.г. Рано сутринта 9-годишната Лиза Кисельова тръгнала сама на училище, но така и не се появила в школото. По-късно същия ден започна издирването на момичето, като в него се включиха полицаи и местни доброволци. В нощта на 11 октомври Лиза беше открита мъртва.

За убийството е арестуван 35-годишният рецидивист Михаил Туватин, който вече е признал вината си пред следователите. Мъжът е с богато криминално минало – има непогасена съдимост за изнасилване, грабеж и насилствени действия от сексуален характер.

Жестокото убийство шокира жителите на Саратов, които откриха подписка с искане за връщане на смътното наказание за подобни престъпления.