Мая спи, яде, плаче, но се успокоява всеки път, когато майка й я вдига. Тя е напълно здраво бебе, което можеше да не се роди, защото Здравната каса отказа 378 евро за важен преглед. Вижте тази история, която само доказва, че здравната система не само в България е болна...

36-годишната Манди от Лайпциг имала добра бременност. До двадесетата седмица нямало причина за безпокойство, но внезапно, след едно изследване, й казали, че плодът има голямо образувание на шията и черепът му е отворен. Жената била предупредена, че детето има сериозни здравословни проблеми и следователно трябва да обмисли аборт.

Следващите дни се превърнали в кошмар: бъдещите майка и баща постоянно плачели, не знаели какво да правят. В университетската болница в Лайпциг на двойката било казано, че трябва да си направят ЯМР, за да разберат дали всичко е наред с бебето. Изследването струвало € 378.

Но Териториалната здравноосигурителна каса отказала да отпусне тази сума на семейството, тъй като преценила, че няма нужда от преглед.

Семейството не можело да си позволи толкова скъп преглед. Жената многократно се опитвала да обясни на служителите на Здравната каса защо този преглед е толкова важен, но това не дало никакви резултати. В крайна сметка Манди била принудена да изтегли заем.

„Ако не бях го направила, вероятно щях да направя аборт поради съмнения“, казва сега щастливата майка.

Изследването с ЯМР показало, че новообразуванието може лесно да бъде премахнато след раждането на бебето, без да се засяга мозъкът, следователно операцията няма да повлияе на здравето на бебето.

Сега Мая има само малък белег след операцията, пише bild.de. Страшно е да се осъзнае, че напълно здраво бебе нямаше да се роди, тъй като Здравната каса отказа да отпусне средства за ЯМР.