Лекарите и медицинските сестри в Италия се славеха като герои за лечение на отчаяно болни от коронавирус.

 Но сега те страдат.

 Паоло Миранда е сестра за интензивни грижи в Кремона. „По-раздразнителен съм“, казва той. "Ядосвам се лесно и подбирам битки."

 Преди няколко седмици Паоло реши да документира мрачната ситуация вътре в интензивното отделение, като направи снимки. "Никога не искам да забравя какво ни се случи. Скоро ще стане история", казва ми той.

 На снимките си той иска да покаже как колегите му се справят с „Фаза 2“, докато животът се върне към нормалното в Италия.

 "Въпреки че аварийността се забавя, ние се чувстваме заобиколени от тъмнина", казва той. "Сякаш сме пълни с рани. Ние носим всичко, което сме виждали в себе си."

 
Кошмари и нощно изпотяване

Това е усещане, озвучено от Моника Мариоти, също медицинска сестра за интензивни грижи. "Сега нещата са много по-трудни, отколкото по време на кризата", казва тя.

"Имахме враг, който да се борим. Сега, когато имам време за размисъл, се чувствам толкова изгубен, безцелен."

По време на кризата те бяха претоварени и нямаха време да мислят. Но както напрежението на пандемията избледнява, така и адреналинът.

Целият стрес, натрупан през последните няколко седмици, излиза на повърхността.

"Имам безсъние и кошмари", казва Моника. "Събуждам се 10 пъти всяка вечер със сърцето си състезателно и без дъх."

 Нейната колежка Елиза Пицера казва, че се е чувствала силна по време на спешното, но сега е изтощена.

 Тя няма енергия да готви или да се грижи за къщата и когато има почивен ден, прекарва по-голямата част от времето си седнала на дивана.

 

Няма „новo нормалнo“

Мартина Бенедети е сестра за интензивни грижи в Тоскана и все още отказва да се види със семейството и приятелите, тъй като се страхува, че би могла да ги зарази.

„Дори съм в социална дистанция от съпруга си“, казва тя. "Спим в отделни стаи."

Дори простичките неща станаха непосилни. "Всеки път, когато се опитам да отида на разходка, се чувствам притеснена и трябва незабавно да се върна у дома", признава Мартина.

Сега, когато най-накрая има време за размисъл, тя е пълна със съмнение.

„Не съм сигурна, че повече искам да бъда медицинска сестра“, казва ми тя. "Видях повече хора да умират през последните два месеца, отколкото през всичките шест години."

Около 70% от здравните работници, които се занимават с Covid-19 в най-засегнатите райони на Италия, страдат от изгаряне, показва скорошно проучване. „Това всъщност е най-трудният момент за лекарите и медицинските сестри“, казва Серена Барело, автор на изследването.

Когато се справим с криза, тялото ни произвежда хормони, които ни помагат да се справим със стреса.

„Но когато най-накрая имате време да помислите за случилото се и обществото върви напред, всичко това може да се съкруши и да се почувствате по-изтощени и емоционално затруднени“, казва д-р Барело.

Тя се притеснява, че много лекари и медицински сестри ще имат симптоми на посттравматично стресово разстройство (ПТСР) дълго след пандемията. Това е, когато въздействието на травматично преживяване засяга живота на човек, понякога месеци или дори години по-късно.

ю.,За здравните работници това би могло да попречи на способността им да продължат да работят с интензивността и съсредоточаването на работните си места.

 

Забравени герои

 По света фронтовите лекари и медицински сестри са приветствани като герои за това, че рискуват живота си за лечение на пациенти. Но в Италия тази любов изчезва.

"Когато се уплашиха да не умрат, изведнъж всички станахме герои, но те вече са ни забравили", казва Моника.

"Ще се върнем към това, че ще се възприемаме като хора, които избърсват задници, мързеливи и безполезни."

 В Торино медицинските сестри наскоро се вързаха заедно и носеха торби с кошчета, справка за това как трябваше да импровизират в отделенията поради липса на ЛПС.

 Те организираха протест, за да поискат признание за работата си.

„През март бяхме герои, сега вече сме забравени“, извика една медсестра през мегафон.

 Беше им обещан бонус за тяхната работа, но все още не са го виждали.

 

Без изход

Най-малко 163 лекари и 40 медицински сестри починаха от Covid-19 в Италия. Четирима от тях отнеха живота си.

 И въпреки това сега много здравни работници смятат, че е почти все едно тази пандемия никога не се е случвала. „Чувствам се претоварен от гняв“, казва Елиса Нанино, лекар, който се занимава с Covid-19 в домове за грижи.

Откакто блокирането е премахнато, тя постоянно вижда хора, които пият и ядат, без маски за лице и без социално дистанциране.

 "Искам да се кача при тях и да им крещя в лицето, да им кажа, че излагат всички на опасност", казва тя. "Това е толкова неуважително към мен и всички мои колеги."

 Едно нещо, за което всички здравни работници се съгласиха е, че обществената подкрепа им помогна да преминат през кризата.

"Аз не съм герой, но това ме накара да се чувствам важен", казва Паоло.

Общественото признание е най-мощният начин, по който трябва да помогнем на здравните работници, борещи се с ПТСР, според проучването на д-р Барело.

„Всички ние имаме решаваща роля в момента“, казва тя. "Трябва да сме сигурни, че не забравяме какво направиха лекарите и сестрите за нас."