Хиляди хора образуваха човешка верига в Берлин в неделя, за да се срещу расизма и социалното неравенство.

 Организаторите заявиха, че най-малко 20 000 души се събраха в германската столица, за да образуват веригата, която се простираше на девет километра от Бранденбургската порта до Нойкоел, квартал в югоизточен Берлин. Полицията определи броя им на 5000.

 Протестиращите, на които беше казано да носят маски и да се разделят, бяха обединени от това, което съюзът определи като "лента на солидарността".

 По-малки демонстрации се проведоха и в няколко други градове в Лайпциг и Хамбург, в последния от които присъстваха 2500 души, съобщиха организаторите.

 Алиансът каза в изявление, че целта на действието е "да се изпрати ясен сигнал за общество, благоприятно за пола, климата, социалното и антирасисткото общество".

 Говорителят Георг Висмайер подчерта, че "кризата с Covid-19 изостря съществуващите неравенства. "

 Наскоро Берлин премахна ограниченията, свързани с коронавируса, за броя на хората, които могат да присъстват на демонстрации, но мерките за социално дистанциране все още се прилагат, включително изискването за държане на разстояние поне 1,5 метра на публично място.

 Най-малко 15 000 души присъстваха на анти-расисткия протест в Берлин миналия уикенд, в някои случаи хората бяха плътно събрани, привличайки критики от страна на служители.

 Това беше една от многото демонстрации в световен мащаб след смъртта на 25 май на Джордж Флойд, който почина след като бял полицай от Минеаполис притисна коляно към врата му.