Беларуската полиция съобщи, че до момента е арестувала над хиляда демонстранти срещу преизбирането на президента Александър Лукашенко.

Униформени в град Брест, Югозападен Беларус, са стреляли по демонстранти и са ранили най-малко един от тях, заяви беларуското вътрешно министерство, цитирано от Франс прес.

Според министерството демонстрантите са нападнали полицаите и не са прекратили атаката си след предупредителни изстрели във въздуха. Полицаите са стреляли по тях с "намерение да ги ранят".

РИА Новости съобщава, че на бул. "Дзержински", близо до метростанция "Грушевка" в Минск, полицейските спецчасти са пристигнали с военни камиони.

Припомняме ви, че масовите протести започнаха на 9 август, след президентските избори, които бяха спечелени от настоящия президент Александър Лукашенко - според ЦИК той печели с 80,08% от гласовете.

От неделя в страната има неразрешени от властта протести. Органите на реда използват сълзотворен газ, водни оръдия и шокови гранати срещу демонстрантите.

В болници са приети над 200 души, които са пострадали при сблъсъците. В страната са арестувани и множество журналисти. Съобщава се и за двама загинали.

"Повечето протестиращи в Беларус са криминално проявени и безработни", заяви президентът Александър Лукашенко на съвещание на националния Съвет за сигурност.

"Нямаш работа и си гуляеш по улиците и булевардите. Затова моля и предупреждавам всички: който не работи, да си намери работа", настоя той и продължи:

"Искам да предупреди някои наши меко казано обуржоазени граждани: да не дава Господ някой някому да дава фалшиви удостоверения за трудоустрояване. Всичко трябва да е честно и почтено", каза Лукашенко.

Сблъсъци, арести… Беларус се надигна – не вярва, че Лукашенко печели (СНИМКИ)