Лекар от Бергамо, един от италианските градове, най-силно засегнати от коронавируса, предупреди, че Турция може да се изправи пред също толкова унищожителна епидемия, колкото тази в Италия, ако не предприеме бързи действия.

Турското правителство съобщи за 1 872 случая на Ковид-19 в страната и 44 починали до вторник.

Според д-р Лука Лорини от болницата „Папа Йоан” в Бергамо обаче мерките в Турция са недостатъчни и ситуацията лесно може да стане като тази в Италия, където само за ден бяха регистрирани 743 загинали от коронавируса.

В Турция полицейски час се прилага само за възрастни и уязвими хора, като правителството съветва другите граждани да стоят у дома.

„Бих могъл да ви покажа изображения, за да ви убедя за многото ковчези, които трябва да извозваме до гробищата всеки ден. Нашите крематориуми не смогват”, обръща се Лорини към турците. „Всеки ден, в който останете у дома, спасявате десетки, стотици, дори хиляди животи”.

„Трябва да поискате правителството да наложи блокиране на движението, без да чакате”, смята лекарят.

Един от основните фактори, довел до бързото разпространение на вируса в Бергамо, е бил мачът от Шампионската лига между местния футболен клуб „Аталанта” и „Валенсия” на 19 февруари, смята Лорини.

Но другата основна причина е, че строгите ограничения на движението на хора са били наложени твърде късно. „Иска ми се да бяха въведени 15 дни по-рано”, заявява Лорини.