Страните в Европа са изправени пред повишаване на случаите на COVID-19, след успешното забавяне на епидемията през миналите месеци.

Някои държави като Албания, Чехия, Черна гора, Северна Македония, както и България срещат нарастване на случаите в сравнение с Август.

Белгия, Италия и Великобритания - едни от страните ударени най-тежко от пандемията, също срещат повишаване на броя заболелите, но засега са далеч от цифрите от март и април. Ситуацията в Обединеното кралство изглежда сериозна, след регистрираните 4322 положителни теста на 18 септември.

Франция, Полша, Холандия и Испания вече взимат превантивни мерки срещу втората вълна на вируса. Франция откри близо 13 500 случая в събота, съобщи Евронюз.

"Изправени сме пред сериозна ситуация", заяви доктор Ханс Клуге, регионален директор на Световната здравна организация за Европа. Той уточни, че днес откритите болни са повече отколкото през март.

Впечатляващия брой открити вирусоносители без съмнение се дължи и на нарастнания брой на тестваните, за разлика от началото на епидемията, когато държавите нямаха достатъчно тестове и изградена система за тестване.

Превод: Glas.bg