Чешките власти се очаква от 18 декември да започнат да предлагат безплатен антигенен тест на всички желаещи, заяви здравният министър Ян Блатни, цитиран от Ройтерс.

"Идеята е много проста: през първите три седмици на декември, когато всички отиваме да пазаруваме (предколедно), някои от нас вероятно ще се заразят. Това ще се прояви някъде около Коледа", каза той пред местния новинарски сайт "Сезнам Зправи" (SeznamZpravy.cz).

Чехия е една от най-тежко засегнатите страни в Европа от втората вълна на пандемията. Сега предстои тя да отхлаби някои от противоепидемичните мерки, които са в сила от седмици и помогнаха да бъде забавено разпространението на вируса, предаде БТА.

Вчера премиерът Андрей Бабиш поиска да бъде осигурена възможност за масово доброволно изследване с антигенни тестове, които са по-бързи и по-лесни за обезпечаване като логистиска от стандартните ПСР тестове, но по-неточни.

Други страни вече използваха този вид тестове за масово изследване на населението.

През септември заболеваемостта в Чехия, чието население е 10,7 милиона души, започна да се увеличава с едни от най-стремителните темпове на глава от населението в Европа, но през последните няколко седмици намаля.

В понеделник степента на тревога по използваната от чешкото правителство скала беше променено от последната пета категория на четвърта. Това означава, че ресторантите, част от училищата и повечето магазини остават затворени, но може да бъдат отворени още следващата седмица, ако положителната тенденция се запази.

Блатни съобщи по-рано, че в неделя правителството ще се събере на заседание, за да реши дали ще има по-нататъшно отхлабване на мерките.

Общият брой на случаите на заразяване в Чехия се увеличи на 502 534 вчера, когато бяха регистрирани 5854 нови случая, което е почти наполовина по-малко в сравнение с пиковете от октомври и този месец.

През ноември броят на починалите нарасна повече от два пъти, до 7499, след рязко увеличение на случаите на коронавирус.

Чехия удължава извънредното положение