Младите унгарци се обръщат към армията, за да заживеят на фона на икономическия спад, причинен от COVID-19.

 Заявленията са се удвоили от началото на пандемията, според майор Тамас Дурго, отговарящ за набирането на национални служители, а Министерството на отбраната заяви, че около 2 500 заявки са били подадени само миналата седмица.

 Унгарската икономика се справи доста преди кризата. Тя нарасна с 4,9% през 2019 г., а равнището на безработица беше близо до нула. В резултат на кризата COVID-19, тя може да се свие с 8% през тази година - или дори с 10%, в случай на втора вълна, според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

 Безработните получават от 200 до 350 евро месечна заплата за максимум три месеца.

 Досега Унгария, страна с близо 10 милиона души, е регистрирала над 4000 случая и повече от 570 смъртни случая, според Коронавирусния ресурсен център на Джон Хопкинс.

 27-годишният физиотерапевт Питър Камондай току-що е отворил частния си бизнес, когато пандемията настъпи в Унгария.

 Фактът, че съпругата му е бременна, не му дава друг избор, освен да се запише във военните, което също се използва като опора в болничните операции по време на здравната криза.

 "Така че това, което искам сега, е стабилен доход от държавата", добавя той след бойно учение с десетина други кандидати.

 След медицински тест, кадетите започват шестмесечен курс на обучение, който води до възможна кариера като войник, инженер, компютърист, шофьор или готвач.

 Делът на БВП за отбрана при правителствата на Виктор Орбан се е повишил от 0,95% през 2013 г. до 1,21% през 2019 г.

 През юли бе обявено, че унгарската армия планира да открие десет нови военни училища през следващите десет години.