Когато пенсията не стига…

Целият трудов живот на Петра Каленбах минава в Германия, но в крайна сметка тя решава да се пресели в… България, за да сбъдне "българската си мечта".

Известният босненски режисьор Сърджан Шаренац засне едночасов документален филм за нейната история, който бе излъчен вчера (24.09.2019) в рамките на Фестивала за балкански документални филми на "Ал Джазира" в Сараево.

Героинята на филма е бедна пенсионерка, която решава да напусне родината си и да потърси по-добър живот в друга страна. Без да знае език, без да има приятели…

"В България отново успях да намеря сили и спокойствие", разказва Петра и допълва: "В България живея много по-добре, отколкото в Германия".

На 65 тя решава, че иска по-качествен живот. В Хамбург пенсията ѝ е 700 евро, за жилището си плаща наем от 500, а като добавим и другите разходи, накрая ѝ остават около… 20 евро.

Но Петра мечтае за много повече и вярва, че третата възраст не е просто някакво очакване на смъртта, а възможност да започне нов живот. В Германия тя е бедна, а в България – богата германка!

Как изглежда пенсията ѝ в сравнение с българския стандарт?

Със своите 700 евро тя може да живее добре, наемът ѝ е само 155 евро, може да си позволи да отиде на театър и на кино, да излезе на ресторант. Все неща, които не е можела да си позволи в Германия.

А как я посрещат българите? 

Още първия ден се запознава със съседката си Станка. Двете започват общуват - Станка не знае нито немски, нито английски, а Петра не говори български. Но двете сядат пред лаптопа и започват да си превеждатедна на друга.

И така, вече шест години Петра живее в Каварна, където дори открива художествена галерия със свои картини - "Българската й мечта" е факт!