За сериозна опасност алармират властите в Германия! В северната част на страната се продава наркотик, който е опасен не само за тези, които го използват, но и за тези, които влизат в контакт с използвалите го. Това е опиоиден аналгетик фентанил, заради който миналата година четирима души загинаха в Шлезвиг-Холщайн.

Пожарникарите разказаха, че напоследък митницата и отделът за криминална полиция все по-често съобщават за случаи на внос на сравнително нов мощен синтетичен опиоид. Освен това те предупредиха спасителите, че когато помагат на хората, които използват фентанил, те трябва да носят защитно облекло, ръкавици, очила и маски.

Ефектът на фентанил, подобно на всеки друг опиоид, може да бъде елиминиран чрез използването на антидот. Огнеборците отбелязаха, че силно концентрираният фентанил е особено опасен и може да доведе до спиране на дишането.

Немците купуват това наркотично вещество на черно в мрежата, дозировката му е много трудна за определяне, тя е по-скъпа и действа 50 пъти по-силно от хероина. Известно е, че онези наркомани, които починаха в Шлезвиг-Холщайн миналата година, са използвали фентанил.

Самото вещество се използва в медицината за облекчаване на силна болка при тежко болни пациенти.