"Неведнъж съм споделяла, че облеклото е силен комуникационен инструмент, с който могат да се предадат много и различни послания. Съветниците по протокол на британското кралско семейство знаят това и умело го използват в публичните изяви на неговите членове.", заяви консултантът по корпоративен етикет и протокол Кристина Крънчева. Ето как тя анализира последната изява на кралица Елизабет II. 

Изборът на облекло и цвят в историческото ѝ обръщение към нацията от началото на месеца никак не са случайни.

Наситеният тюркоазено зелен цвят на семплата рокля е категоричен, но и успокояващ. Той носи усещане за надежда и сила – нещо от което британската нация, разтърсвана от коронавируса, има нужда.

Освен това, зеленото е цветът на здравето и изцелението. Този избор може да се възприеме и като израз на деликатна признателност и солидарност към Националната здравна служба във Великобритания, чиито служители са на първа линия в борбата с COVID-19.

Изключително премерен е и изборът на аксесоари на кралицата. Диамантената брошка с тюркоаз е старо семейно бижу – подарено на Елизабет II през 1893 г. от нейната баба – кралица Мери. И отново тюркоазът има скрит смисъл – той се приема за камък със силни лечебни свойства, което допълва цялостното послание на монарха за стабилност и вяра в преодоляването на тази световна здравна криза.