Канцлерът на Австрия Себастиан Курц определи носенето на бурки в училищата, като вреден страничен ефект на имиграцията, отбелязва "Politico. Той заяви, че е задължение на правителството да „защитава младите момичета“ от тези ефекти и това ще се случи като спази обещанието си да забрани бурките в училищата за момичетата под 14 години, пише европейската редакция на изданието.

В интервю за "Файненшъл таймс", Курц също заяви, че контролът върху нелегалната имиграция е най-малко толкова важен, колкото борбата с изменението на климата, като добави, че и двата въпроса ще бъдат на първо място в дневния ред на неговото правителство. "Важно е да опазваме околната си среда, но също така е важно да решим кой ще живее в страната ни", каза той и добави, че по-добрият контрол върху имиграцията е неразделна част от защитата на културната идентичност.

Курц също така обяви по-драстични мерки за гарантиране на националната сигурност, като превантивно задържане на имигранти, заподозрени в религиозен екстремизъм.

Канцлерът води управляваща коалиция със Зелените, след като постигна споразумение по-рано този месец.

Докато имиграцията и културната идентичност традиционно са основни проблеми на консервативната народна партия на Курц, Зелените отдавна изискват по-амбициозна стратегия за опазване на околната среда. Курц заяви, че Австрия ще се стреми да постигне въглероден неутралитет до 2040 г.

Избран през 2019 г., след като предишното му коалиционно правителство с дясната „Партия на свободата на Австрия“ се срина заради т. нар. „Скандал Ибиса“, Курц отдавна се застъпва за по-строги правила за имиграция на национално и европейско ниво, което му спечели както подкрепа, така и критика. Една германска неправителствена организация по-рано този месец предизвика значително възмущение сред германските и австрийските медии, когато определи 33-годишния Курц като „Бейби Хитлер“, след като лидерът заяви, че морските спасителни операции само насърчават повече бежанци да направят опасното преминаване към Европа и водят до повече смъртни случаи.