За коронавируса се говори какво ли не. Има много информация за пътищата на инфекция и симптомите на заболяването. Някои от тях са верни, други не. Днес, 2 април, Хендрик Штрейек, директор на Института по вирусология в Университета в Бон, направи изявление, което вероятно ще успокои поне малко хората.

Штрейек е пионер в областта на коронавируса. Той и неговият екип са в епицентъра на епидемията Северен Рейн-Вестфалия, където разследват предаването на болестта.

Според вирусолога е почти невъзможно да се заразите с коронавирус по време на пазаруване! Проучването показва, че повечето инфекции са възникнали по време на футболни игри, по партита и други събития:

„Хората не са донесли вируса от супермаркет, месарница или ресторант. Проблемът е в близкия контакт", казва специалистът.

Штрейек също се противопоставя на някои политически мерки на правителството:

„Изключително важно е да се говори за стратегия за преодоляване на кризата. 1000 нови случая на ден малко ли са, или много? Никога не сме чували за инфекции във фризьорски салони. Тогава защо са затворени?"

Вирусологът твърди, че по време на изследването на апартаментите на болни пациенти не е открит вирус на повърхностите. Нито на мобилен телефон, нито на дръжки на вратите, нито на кранове. Това предполага, че предаването на болестта се осъществява само от въздушни капчици в тесен контакт със заразените.

Снимка: bild, Превод: Glas.bg