Шлемовете не могат да бъдат използвани като ефективен заместител на маските, плътно покриващи носа и устата, при предпазването от разпространяване на COVID-19.

Това сочат резултатите на изследване, публикувано в научния журнал "Физикс ъф флуидс" на Американския институт по физика.

Целта на изследването е да подобри осведомеността за ефективността на шлемовете. Най-често те се слагат от работещите на обществени места – барове, ресторанти, хотели - заради изискването да се носи непрекъснато, а и защото се смята, че се диша по-лесно през тях.

Учените приемат удобствата, които предлагат шлемовете, но въпреки това тестват доколко те изпълнят основното си предназначение – да предпазват от заразяване с COVID-19.

Наблюденията при специални условия показват, че шлемовете блокират първоначалната въздушна струя, насочена напред, при дишане и говорене.

Въпреки това аерозолните капчици могат сравнително лесно да се разпространят през отворите отстрани.

Учените тестват и ефективността на маските с въздушен клапан. Резултатите сочат, че те са по-неефективни и от щитовете.

Препоръките на експертите са да се избягва носенето на алтернативните предпазни маски. Според тях масовото носене на шлемове може да доведе до обратен ефект.

Австрия вече забрани използването им. Заповедта на здравния министър дава гратисен период до 7 ноември хората да започнат да използват препоръчителните маски, пише "Дойчландфунк".

В Германия също започва ограничаване на шлемовете. Повечето провинции на страната вече са ги забранили.

Според института "Роберт Кох" носенето на шлемове не може да бъде прието според инструкциите на Федералния институт за лекарства и медицински продукти в Германия.

Според него маските могат да намалят скоростта на въздушния поток и отделените капчици слюнка. Шлемовете обаче могат само да уловят капчиците, които се ударят в повърхността.