Френското правителство ще сложи край на специалните пенсионни режими, съществуващи досега, като въведе новата универсална пенсионна система на обяви премиерът Едуар Филип, докато представяше подробности за проекта за реформа, предизвикал масови протести и стачки в страната, предаде Ройтерс.

В момента във Франция съществуват 42 различни пенсионни режима.

Новата система ще гарантира пенсия от минимум 1000 евро на месец за придобилите пълен трудов стаж, заяви Филип.

"Прилагането на новата универсална система ще значи край на специалните режими", посочи той, като добави, че жените ще са най-големите победители от нея.

Премиерът обясни, че реформата ще се прилага изцяло за хората, излизащи на пазара на труда от 2022 г.

Ще се запази възрастта за пенсиониране на 62 години, но правителството ще насърчава хората да работят по-дълго време, като използва система на отстъпки и бонуси. Филип очаква до пет години средностатистическият работник да се пенсионира на 64 години.

Премиерът все пак прояви гъвкавост към синдикатите за графика за прилагането на плана, като каза, че всеки, на когото му предстоят 17 години до пенсиониране, ще бъде изключен.

Пенсионната реформа на френското правителство цели да осигури справедливост, защото ще бъде еднаква за всички, подчерта Филип.

Войници, пожарникари, надзиратели в затворите и полицаи ще могат да се пенсионират по-рано. "Искам да потвърдя пред нашите сили за вътрешна сигурност, че хората, които са изложени на опасна работа, ще запазят възможността си за ранно пенсиониране", подчерта Филип.

В парламента ще започне дебат по законопроекта в края на февруари. "Твърдо съм решен да доведа докрай тази реформа, защото вярвам, че тя е справедлива", каза още премиерът.

Междувременно вече седми ден продължават стачките срещу реформите, а синдикатите призоваха за още протести на 12 и 17 декември след двете масови демонстрации завчера и в четвъртък миналата седмица.